10 razloga za masažu

masazaZa slučaj da se i dalje premišljate da li vam je vreme za masažu, evo nekoliko razloga zašto bi definitivno trebalo da zakažete termin:

BUDI CELO TELO I PODSTIČE IZBACIVANJE OTROVA 

Limfni sistem je prirodni odbrambeni mehanizam koji pomaže da izbacimo otrove i nečistoće iz tela. Masaža ubrzava protok otpada iz mišića, organa i tkiva pa poboljšava zdravlje i probavu.

OPUŠTA NAPETE MIŠIĆE, POBOLJŠAVA POKRETLJIVOST I FLEKSIBILNOST

Masaža stimuliše cirkulaciju krvi, povećanje kiseonika i protoka hranjivih tvari do vezivnog tkiva i mišića, olakšava napetost i “čvorove” u mišićima, dok umiruje i “podmazuje” preopterećene zglobove pa povećava fleksibilnost.

BRŽI OPORAVAK OD POVREDA

Masaža omekšava ožiljačno tkivo, pomažući da se tkivo i kosti lakše pokreću. Istraživanja pokazuju da terapija masažom poboljšava funkcionalne sposobnosti, raspon pokreta i snagu mišića.

 

POBOLJŠAVA DRŽANJE TELA
Masaža utiče da mišići budu u pravilnom položaju, a samim tim se utiče i na koštane strukture tela.

SPREČAVANJE POVREDA I BOLESTI

Napeti mišići vuku i zatežu, ograničavaju cirkulaciju i zato nam je celo telo u neskladu. Ukoliko se zapusti to može dovesti do niza problema. Redovna masaža opušta i može da spreči mnoge hronične probleme.

UNAPREĐIVANJE I ODRŽAVANJE DOBROG ZDRAVLJA

Masaža je za ljudsko telo kao generalka za automobile. Masaža pomaže da se smanji broj otkucaja srca i snizi krvni pritisak. Osim toga, masaža pomaže u jačanju imuniteta povećanjem proizvodnje telesnih prirodnih ćelija koje se bore sa virusima. Masaža poboljšava položaj tela, pa je i mozak stimulisan.

UBLAŽAVA BOL

Masaža pomaže da se blokiraju receptori za bol i poveća protok krvi u mišićima. Može smanjiti bol kod artritisa jer povećava pokretljivost i smanjuje pritisak na bolne zglobove. Odlična je ya one koji pate od fibromialgije.

SMANJUJE STRES

Masaža smiruje telo i pomaže da opustimo um. S obzirom da stres je odgovoran za većinu bolesti, ublažavanje količine hormona stresa – što je jedna od “posledica” masaže može napraviti veliku razliku za zdravlje i naš stav prema životu.

OSEĆATE SE SJAJNO!

I najvažniji razlog – osećate se sjajno! To vam svako ko je pronašao svog masera može potvrditi. Posle masaže se osećate izvrsno, opušteno i sa osmehom na licu. Pored svih drugih zdravstvenih pogodnosti, masaža stimuliše telo da luči endorfin, hormon koji je odgovoran za stvaranje zanosa koji često porede sa zadovoljstvom koje osećaju trkači.

Ako nikada niste doživeli profesionalnu masažu, krajnje je vreme je isprobate – dovoljna je jedna poseta da otkrijete zašto je masaža toliko popularna i cenjena!