Kako ne odustati od vežbanja?

Često se dešava da se uprkos odluci da ćete se posvetiti fizičkoj aktivnosti, posle početnog poleta, deprimirate i odustanete. Možda ste izabrali ono što vam ne odgovara (o tome možete pročitati OVDE), ili jednostavno nemate strpljenja da sačekate prve rezultate u vidu manje kilaže na vagi. Ako ste se odlučili za vežbanje u teretani (preporuka iz milion razloga za Tonus), otkrićemo vam šta je za početak važno kada je njen odabir u pitanju i razbiti neke zablude koje će vam pomoći da ne odustanete od vežbanja.

Ništa bez plana

Najbolje je da za početak pronađete neku koja je blizu vašeg posla. Ako vam je blizu kuće, verujemo da će vam biti teže da se uklopite, jer većini je lakše da ovu obavezu spoji sa aktivnostima u gradu. Teretana mora obavezno da ima kardio zonu, partnerni deo sa rekvizitima i osnovne sprave za sve grupe mišića. Tokom svakog treninga, bilo kardio ili vežbi snage, veoma je važno da aktivirate određene grupe mišića, kako biste postigli željene rezultate. Bilo bi najbolje da vam u tome pomogne neko stručno lice, jer inače neće imati efekta, a čak možete i da se povredite ukoliko ih nepravilno izvodite.

-Najbolje bi bilo da napravite plan treninga, jer će vam to pomoći i da u njema istrajete. Za početnike je preporučljivo i vežbanje u paru. Motivacija uz partnera će vam biti na mnogo višem nivou., savetuje Dušan Pavlović, licencirani personalni trener.

Povrede samo ako zaslužimo

Da li nas povrede plaše pa zato ne treniramo? Naš sagovornik objašnjava:
– Obavezno je zagrevanje pre treninga, izbegavati preveliko naprezanje mišića da ne bi došlo do povreda i slobodne tegove koristiti sa posebnim oprezom. Voditi računa o harmoničnom razvoju svih mišićnih grupa. I ono što je jako važno, biti upoznat sa pravilnom tehnikom vežbanja. Pri treningu sa tegovima najviše treba obratiti pažnju na lumbalni deo leđa. Donji deo leđa se često povređuje jer se izlaže prekomernom naprezanju ali i zbog nepravilne tehnike izvođenja vežbi.

Bolovima u leđima može da doprinese i loše držanje tela. Medutim mnogo osoba imaju deformitet kičme kao što su skolioza, kifoza i lordoza.
– Povrede ligamenata kolena se često najviše plaše aktivne osobe. Koleno je nestabilan zglob i njegova dinamička stabilnost zavisi od snage mišića. Mišićna snaga treba da bude uravnotežena, tako da potkolenske tetive imaju 60 do 70% snage kvadricepsa. Zglob čašice predstavlja često mesto bola. Da bi se smanjilo naprezanje kvadricepsa, treba raditi na vežbama za elastičnost potkolenskih tetiva i listova. Povreda ramena je česta pojava takođe. S obzirom na složenost anatomske strukture ramenog zgloba kao i na višestruke funkcije vratno-ramenog pojasa uzrok bola može biti višestruk, napominje Pavlović.

“Tegovi su samo za bilderašice”

A kakve su promene koje telo doživljava posle mesec, dva vežbanja?
– Pre svega imaćete bolje držanje. Kada pretrpimo stres izazvan fizičkom vežbom naše telo se adaptira i postaje efikasnije. Promene u mišićima su veoma važne i nisu nimalo jednostavne. Pojačan protok krvi usled fizičke aktivnosti koristi i mozgu. Nakon fizičke aktivnosti, imaćete bolju koncentraciju, a zahvaljujući serotoninu, bićete bolje raspoloženi, kaže naš sagovornik.

Pavlović kaže da je najčešća zabluda u vežbanju – da će se žene “nabildovati” ako dižu teške tegove.

– Žene su građene drugačije od muškaraca. Testosteron je ključna stvar, a žene imaju i do 20 puta manje testosterona nego muškarci. Naravno, i tu postoje izuzeci. Zabluda je i da možete da skinete masti samo u određenom delu tela. Za to su neophodne dobro raspoređene i ciljane vežbe i pravilna ishrana. Znojenje nije pokazatelj dobrog treninga i indikator utrošenih kalorija. Ono je samo odgovor tela na spoljašnje uslove.

Piše: Nada Grujić