Modrice nisu znak dobre masaže

Nedavno mi je došla klijentkinja. Jako fina dama. Kaže, potrebno joj je da je opusti jer, zbog problema sa leđima, ide kod jednog terapeuta na jako bolne masaže. Mislim se “OK, svako ima svoj prag bola” i poželim joj dobrodošlicu. Nisam očekivala da je rezultat te “jako bolne masaže” – zastrašujuće veliki otok i crno/ljubičasto/žuta modrica na celoj jednoj strani zadnjice, predeo kuka do pola butine i zadnjem delu butine. Pritom mi je kazala da je ta masaža koja ju je unakazila bila pre 10 dana i da je na toj strani imala “bisage”. Vrelo na dodir. Nekako objasnim da je to što je preživela potpuno pogrešno – i sad danima mislim o tome koliko smo zaista informisani o tome šta bi trebalo  da očekujemo od i posle masaže što se bola tiče. A za to krivim očigledno nedovoljno edukovane masere koji silovnom masažom pokušavaju da opravdaju svoju nestručnost.

Postoje tri specifična mita vezana za masažu u koje se veruje, a koji su sve samo ne istina. A to su:

Ako oči ne ispadaju od bola, onda to nije prava masaža.

Zbog ovakvog ubeđenja sam sopstvenog oca morala mesecima da molim da legne na sto za masažu. A sve to zato što su ga davno, u nekoj banji, maserke unakazile pa se plaveo danima. Mnogi fizioterapeuti se zapravo ponose koliko jako mogu da pritisnu klijenta. Ova vrsta filozofije obično odražava neiskusne terapeute koje su učili instruktori koji su sami možda nisu pravilno edukovani. Za vreme tretmana masaže ne bi smeli da osećate jake bolove. Ne samo zato što je to neprijatno, već i zato što to umanjuje efekat terapije. Prirodni odgovor tela na bol je da se zgrči. Ova funkcija simpatičkog nervnog sistema nam govori da je telo u nekoj vrsti opasnosti. A masaža preko zgrčenog mišića je katastrofa u najavi.

 

Normalno je imati modrice posle masaže

Neki klijenti su zbog anemije i drugih zdravstvenih problema skloni da dobiju modrice i to bi trebalo da naglastiet terapeutu pre masaže. Ali ako niste u toj grupi, ne bi smeli biti u modricama posle terapije – čak ni one protiv celulita. Nekoliko malih modrica veličine vrha palca su podnošljive ali ne više od toga. Zato što nije normalno da ste u modricama posle masaže. Zato što je modrica povreda, a ne znak izlečenja. Postoje dve vrste masnica koje se mogu pojaviti kao posledica nepravilne primene pritiska terapeuta: potkožne, što je blaža verzija (takve bi trebalo da su one od anticelulitnog tretmana) i prolaze brzo i intramuskularne, gde je šteta učinjena stvarnom mišićnom tkivu. Obezbojenje koji se pojavljuje na površini kože je rezultat puknuća krvnog suda (University of Maryland Medical Center).

Normalno je da smo u bolovima tri ili više dana posle masaže

Iako je prilično uobičajeno da dan posle masaže imate blagu upalu mišića posebno kada se rade određene tehnike masaže dubokog tkiva, to nije intenzivni bol. I trebalo bi da prestane posle nekoliko sati ili par dana. Na masažu odlazimo zato što nas boli, a ne zato da bi nam neko pogoršao stanje.  Sad, neke od tehnika mogu biti neprijatne za klijenta za vreme masaže, samo zato što se radi na mestu gde ih boli. ali bol bi trebalo da se smanjiti kao rezultat te tehnike. A ne da se bol pojača. Ponekad, ovisno o stupnju ozljede zgrade korisnika i jačini djelovanja na neki bol može dovesti, ali to ne bi trebao imati trajne posledice. Kad je ozbiljniji problem, potrebno je tri i više terapija da bi se došlo do napretka, ali posle svake masaže telo bol mora biti sve blaži. Nekih četiri dana posle masaže mišići se oporave i tada bi trebalo da se oseti pun efekat masaže – to je onaj trenutak kad se iznenadimo koliko dobro možemo da se osećamo u sopstvenoj koži.

 

Ako posle masaže osećate bol danima, uz vidljive modrice, znajte da ne valja. Neće vam od toga biti bolje.  I nemojte da se suzdržavate da kažete i zahtevate terapiju po svom ukusu. Klijent ne bi smeo da uzima zdravo za gotovo da terapeut zna šta se događa sa njihovim telom ili koliko mogu da trpe bol. Bol ne bi trebalo da se trpi. Ako to nije bol koji prija, onaj lekoviti koji svi umemo da prepoznamo, odmah recite terapeutu. U sobi za masažu nema mesta ni junačenju, ali ni stavu masera tipa “znam ja bolje od tebe šta tvom telu treba”. Svako od nas instinktivno prepoznaje šta nam prija a šta nas ugrožava. A kvalifikovan i obziran terapeut uvek će staviti na prvo mesto udobnost klijenta.