Razgibajte vratne pršljenove

Ukočenost
Ukočenost kičmenog stuba može da se ublaži redovnim vežbanjem. Tokom dnevnih aktivnosti koje iziskuju sedenje, pravite s vremena na vreme kratke pauze da biste opustili mišiće ramenog pojasa

KADA se ujutru probudite sa ukočenim vratom prvo pomislite da je za to kriv jastuk, ali zapravo postoji čitav niz aktivnosti kojima nesvesno doprinosimo trošenju kičme i kičmenog stuba. Osim nepravilnog držanja tela, na stanje pršljenova u vratu utiče i predugo sedenje za volanom, ispred računara, televizora, a na ove aktivnosti uglavnom trošimo više časova svakoga dana.

Kako vreme prolazi, ukočenost vrata prerasta u bolove koji se šire u ramena, javljaju se glavobolja, vrtoglavica, čak i neprijatni trnci u šakama. Da bi na vreme zaustavili promene na pršljenovima koji pritiskaju korene nerava tokom dnevnih aktivnosti koje iziskuju sedenje, pravite s vremena na vreme kratke pauze da biste opustili mišiće vrata i ramena.

Veoma je važno da se problem na vreme uoči, i da se u svakodnevne aktivnosti uvrste i vežbe koje mogu da ublaže bol u vratu. One mogu da se rade kod kuće, na poslu, u parku, i ne zahtevaju mnogo vremena, ali moraju da se rade sporo. Pre nego što počnete da vežbate neophodno je da se konsultujete sa lekarom.

ISTEZANjE

Desni dlan stavite oko glave na levo uho. Polako okrenite glavu ka desnom ramenu, ali je nemojte gurati rukom. Osetićete blag pritisak i istezanje levog dela vrata i gornjeg dela ramena. Tako istegnuti ostanite 30 sekundi, pa se istegnite na drugu stranu. Vežbu na svakoj strani ponovite tri do pet puta.

OTPOR

Postaviti levu ruku iza glave, a desni dlan na levi obraz, pa okrećite glavu u levu stranu, pružajući desnom rukom otpor. Vežbu ponoviti desetak puta u jednu, pa onda na drugu stranu.

DLANOVI

Stavite dlanove na čelo i pokušajte da približite ramena ka ušima. Ostanite u tom položaju dok izbrojite do šest, pa ponovite vežbu.

IZNAD GLAVE

Ispružite ruke ispred sebe, dlanovi su okrenuti jedan prema drugom. Podignite ruke iznad glave i udahnite. Zadržite se u položaju nekoliko sekundi i uz izdah spustite ruke dole. Vežbu ponovite pet do sedam puta.

KLACKALICA

Leđa su prava, vrat maksimalno ispružen. Iz tog položaja radite lagane pokrete glavom napred-nazad, razgibavajući pršljenove i zatežući muskulaturu. Vežbu ponovite nekoliko puta puta.

OKRETANjE

Stanite pravo, malo raširenih nogu i sa dlanovima na struku. Sagnite glavu tako da brada dodirne grudi. Okrećite glavu lagano ulevo dok levi obraz ne bude blizu levog ramena, pa ponovite na suprotnoj strani. Udišite kada dižete glavu, a izdišite kada je spuštate. Ponovite vežbu pet puta sporo i bez trzaja.

RAMENA

Leđa su prava, vrat maksimalno ispružen. Gurajte ramena što više u napred i u nazad sve dok se lopatice ne sastave. Vežbu ponoviti desetak puta.

KRUŽENjE

Nastaviti sa kruženjem ramenima u jednom i drugom smeru, vodeći računa da sve vreme vrat bude što više istegnut. Vežbu ponoviti desetak puta.

Izvor:  Novosti.rs

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply