Mala priča o masaži

Kad mi jutro osveži ovakav poklon… Ne može da ne bude Suncem obasjan!

Jedna divna mama drugarice iz vrtića mog Daje videla je ovu knjižicu i setila me se… I rekla mi je na rođendanu svoje devojčice, ali kad sam videla, oduševila sam se… Ovo je jedna sjajna knjižica koja kroz avanturu i ilustracije divno uvodi decu u svet masaže i uči ih kako jedni druge da opuste kad ih uhvate pundravci ili kada su tužni. Pa ovo je predivno!

Moje dete obožava kad se masiramo. “Češkaj me mama” je njegov poziv za masažu. Po leđima, stopalima, pred spavanje ili dok se mazimo kad imamo veče za kućni bioskop. Kroz dodir smo stvorili još jaču vezu. A kad se deca međusobno masiraju i njihova veza i međusobna podrška će biti još jača i značajnija.

“Svakom čoveku potrebno je dnevno četiri zagrljaja da preživi, osam da živi, a 12 da napreduje”, kazala je psihološkinja Virdžinija Satir. Njene reči dokazali su osnovci škola 26 zemalja, od Kine do Engleske,  u koje je masaža uvedena kao način kontrolisanja vršnjačkog nasilja. Nekoliko puta nedeljno deca po 15 minuta jedni drugima masiraju glavu, ramena, vrat i leđa. Učitelji su prijavili da je primećeno poboljšanje u ponašanju i da su deca generalno mnogo opuštenija i bolje se koncentrišu na časovima, a ona koja su bila problematičnija su počela da uspostavljaju bolje odnose sa drugim učenicima.

A šta bi bilo ako ih naučimo masaži od malih nogu?