Mišić duše kriv za depresiju?

Mnogi od nas veruju da se depresija, strahovi i teskoba stvara u glavi. Zapravo, može biti da je centar problema u malko južnije – kod guze, zahvaljujući velikom slabinskom mišiću (psoas major), koji se ponekad naziva “mišićem duše.”

On je odgovoran za stabilizaciju tela i pomaže da telo držimo i uspravno i da se krećemo uspravno. Ali istraživanja pokazuju da ovaj mišić može biti povezan sa više toga od puke mobilnosti tela.

“Psoas major doslovno utelovljuje našu najdublju potrebu za opstankom i elementarnom željom za napredovanjem”, kaže Liz Koch, autor knjige “Psoas”.

Psoas je povezan sa dijafragmom, u kojoj se oblikuje pravilno disanje. Dijafragma je ujedno mesto u kom se manifestuju mnogi od fizičkih osećaja teskobe. Koch misli da postoji direktna veza između psoas i kičmene moždine, koja vodi do najstarijeg dela našeg mozga – takozvanog reptilskog mozga. Koji je opsednut borbom ili bežanjem, a ne razmišljanjem.

“Davno pre prve izgovorene reči ili razvijenih organizacijskih kapaciteta korteksa, reptilski mozak, poznat po svojim instinktima preživljavanja, održava naše osnovno jezgro funkcionisanja”, kaže Koach.

Dakle, kada je psoas napet, vaš reptilski mozak može biti napet, ostavljajući vas da se valjate u jadu i mizeriji. Kako to da sprečimo? Ovaj video izvrstan način da umanjimo napetost dotičnog mišića.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply