Kako se izboriti sa grčevima u mišićima

Grčevi su ozbiljan problem za mnoge moje klijente, posebno oni u listovima. To su nevoljne kontrakcije mišića praćene velikim bolom i kratkoročnom nemogućnošću korišćenja zahvaćenog mišića. Pojavljuju se u različito vreme, za vreme spavanja, u toku vožnje, plivanja, bavljenja sportom ili samo šetnje.

Pojava ovih grčeva ima mnoge uzroke, kao što je dehidratacija ili loša prehrana, premalo sporta ili previše sporta posebno ako ste početnik. Možda je krivac nezgodno držanje tela dugo vremena ili čak ozbiljni zdravstveni problem.

Kao metoda prve pomoći uvek je istezanje zahvaćenog mišića, čak i ako je mesto bolno u tom trenutku. Kao i lokalna masaža – po dužini mišića, uz pritisak na bolno područje i naizmenično toplo / hladni oblozi.

grcAli ono najvažnije je da pre svake intenzivnije fizičke aktivnosti moramo zagrejati mišiće, a tokom ostatka dana prija i preporučljivo je nežno istezanje kao na slici bar tri puta dnevno.

Takođe – najmanje sat svakodnevnog vežbanja i uravnotežene prehrane bogate vitaminima i mineralima, uz dovoljno hidratacije sprečiće ili bar umanjiti pojavu i jačinu grčeva.

Pazite na položaj tela dok spavate – neki eksperti veruju da moćete da proredite i umanjite grčeve ako:

  • dok spavate na leđima, valjkasti jastuk stavite ispod kolena.
  • ako spavate na stomaku, noge neka vise sa kreveta da ih ne bi istezali i grčili mišiće listova.
  • naslažite ćebad uz donju ivicu kreveta da biste morali da noge podignete i pomerite u položaj koji ne podseća na “baletanski” dok spavate

Prirodne metode:

– Konzumirati uz svaki obrok dve kašičice meda pomešanog sa izdrobljenim bademima. Ako ovo redovno konzumirate, osetićete promene već posle nedelju dana.

– Posle svakog obroka, dve kašike meda pomešanog sa semenkama suncokreta (najbolji rezultat se postiže ako su proklijala).

– Ponekad su grčevi u mišićima nogu rezultat metaboličkog poremećaja kalijuma. U tom slučaju, stručnjaci preporučuju da jedemo sušene marelice i pečeni krompir, ne manje od 50-100 grama dnevno.

– U jednolitarsku staklenu teglu staviti dve kašike naseckanih grožđica i urmi. U međuvremenu pripremiti čaj od kamilice (jedna kašika na 500 ml vode), sačekati da se ohladi, procediti i uliti u posudu sa voćem. Pustite da odmori preko noći i pijte sledeći dan. Ponovite svakog dana tokom tri nedelje.

– Neki ljudi bolne dane preguraju tako što piju 150ml izvorske vode, u kojoj otope pola kašičice krupne soli.