Umirite sinusnu glavobolju – dodirom

Ssinusivaki put kada se razbolim moji sinusi “polude”. Bole toliko da mi se čini da mi se glava raspada. Nekada sam to rešavala lekovima protiv bolova, navučem vunenu kapu, pokrijem se preko glave i pokušavam da zaspim da me brže prođe.

Ne znam kako, ali u jednom trenutku je moj recept prestao da daje rezultate.

Domaće supe, čajevi, vruće kupke i sprejevi sa morskom solju… sve jači lekovi…Pokušaja bezbroj agonija sve veća. Dok nisam počela sa samomasažom.

Ima nešto meditativno u samomasaži lica, ali posebna je satisfakcija kada donese osećaj oslobođenja i smirivanja užasne sinusne glavobolje. Nisam lekar i naravno da bi trebalo da se sa njima posavetujete, ali smatram da vredi pokusati i ovaj metod. Ne može da škodi.

Paranazalni sinusi su šupljine ispunjene vazduhom u kostima lobanje i lica koje služe za važne funkcije. Oni vlaže i zagrejavaju udahnuti vazduh, izdvajaju strukture osetljive na temperaturu (zubni korenovi i oči) od stalnih temperaturnih promena u nosnoj šupljini, povećavaju reznonacu glasa i smanjuju težinu kosti lica. A upravo je to važno za masažu – kosti koje okružuju sinuse su tanje nego inače, što znači da pritiskom na lice možemo direktno uticati na sinusne šupljine, pomažući im da se isprazne.

Kad izvodimo masažu sinusa, bilo bi dobro da prvo toplim peškirima pomognemo da popustiti sve što je zapelo u njima, pa zatim izmasiramo lice. Ali ako nemamo živaca da grejemo peškire, možemo celu stvar pojednostaviti.

1. Kažiprstima pritisnite tačku na korenu nosa, gde se spaja sa obrvama. Dok održavate blagi pritisak, pravite sitne krugove u smeru na gore pa na spolja. Koristite obe ruke za masažu obe strane lica istovremeno.

2. Sad radite prvo na jednoj pa na drugoj strani lica sledeće: savijte palac i pritisnite kost obrve do nosa tik ispod obrve, ali nemojte pritom pritiskati očnu jabučicu. Lagano pritisnite ka čelu do pet sekundi pa pustite, palac premestite na sledeću tačku ka slepoočnici. Pritiskajte duž cele linije obrva, počevši od unutrašnjeg ugla obrva prema potiljku. Ponovite na drugoj strani lica.

3. Vratite kažiprste sa strane korena nosa. Pritisnite, popustite, spustite kažiprste odmah ispod (gde se nos spaja sa obrazima), pritisnite dve-tri sekunde, pustite i sve tako pritiskajte pa puštajte dok ne stignete do spoljašnje ivice nozdrva.

4. Na kraju ovog koraka nadohvat ruke će biti jagodična kost. Kažiprste ili palčeve koristite kao kuke najbolje što možete da ih zavučete ispod kosti i pritisnete prema gore na nekoliko sekundi, opustite, pomerite prste prema ušima za širinu prsta, pritisak, opuštanje, sve dok ne pređete celu širinu kosti.

Ono što bi trebalo imati na umu: radite sporo, slobodno se zadržite bilo gde gde osećate olakšanje i po potrebi ponovite pokrete. Fotografija uz ovaj tekst može poslužiti kao putokaz gde se sinusi nalaze i gde bi pritisak mogao da godi.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply