Limfni sistem – čuvar zdravlja

Da li ste znali da limfni sistem cirkuliše, čisti i filtrira sve ostatke krvi u telu? A da pritom imamo tri puta više limfe nego krvi u telu? U utrobi se nalazi do 80 odsto naših imunoloških ćelija. One se nalaze u limfatičnim tkivima povezanim sa utrobom. Od krajnika do debelog creva, naša utroba je skladište za limfni sistem. Limfociti ili bela krvna zrnca koja su deo limfnog sistema, takođe se pohranjuju i stvaraju u timusu iza srca, slezine, slepog creva, koštanoj srži i limfnim čvorovima razasutim po celom telu. Shvatate zašto je važno šta u sebe unosimo? Zar bi gotovo ceo naš imuno-sistem bio baš na putu kuda hrana prolazi?

Koja je uloga limfnog sistema?

On je “kanalizacioni sistem” tela. Telo pumpa 90 procenata krvi i vraća je ka srcu. Preostalih 10 odsto obuhvata ono što je poznato kao limfa. Svi virusi, bakterije, toksini, ćelije raka, hemikalije prolaze kroz limfu, da bi upozorili telo da ukloni strane čestice. Zatim limfni sistem problem brzo “otprati” do jetre na detoksikaciju i debelog creva na uklanjanje. Jedini problem je što limfni sistem nema pumpu poput srca koji bi limfu vratio u limfne kanale da bi na kraju bila prečišćena i otpad izbačen iz tela.

Limfatici su ostaci krvi koja kupa svaki organ – svakodnevno. Ako je njihov tok poremećen to znači da otrovi i ćelije raka ne mogu da se isprazne u limfne kanale koji je vode do jetre i bubrega na detiksifikaciju. Otpad se zato trajno nastani u utrobi. Toksine imunitet ne prepoznaje kao pretnju, pa neometano napadaju organe i izazvaju metastaze. I tako se rak širi. To je razlog zašto svaka dijagnoza raka dolazi uz obaveznu biopsiju limfnog čvora i što je loša vest ako se rak tamo pronađe. Zapadna medicina problem pokušava da reši otrovnom hemioterapijom da bi sprečila širenje. Hemioterapija nema sposobnost razlikovanja zdravih i kancerogenih ćelija pa ih ubija redom, na koju god naiđe.

Limfni sistem je preplavljen sa bezbroj toksina svakodnevno, uključujući dim cigarete, zagađenje, izduvne gasove, sastojke iz pilula koje dobijamo na recept, dodataka hrani, hemikalija i pesticida. Povrh toga, većina nas zaboravlja na pravilnu ishranu, pa telu nedostaju nutricijenti koji služe kao gorivo. Ako ne hranimo telo odgovarajućim esencijalnim aminokiselinama, vitaminima, mineralima onda ce u nekom trenutku sistem početi da muca.

Simptomi tromosti limfnog sistema uključuju, ali nisu ograničeni na:
* Natečene prste ili nadutost
* Bol / krutost tela
* Iscrpljenost
* Konstipacija
* Promena boje nogu
* Oticanje dojke ili bol pre/za vreme svakog ciklusa
* Suva koža ili svrabež
* Osećaj kao da su nam misli usporene, zamagljene
* Hladne ruke / noge / slaba cirkulacija
* Celulit

Evo nekoliko saveta kako da nateramo limfni sistem da radi bolje:
limfni sistem* Vežbajte! Limfni sistem nema srce. Kretanje mišića stimuliše zaliske u venama koji pomažu da se limfa potera prema srcu. Sve što stvara trenutke nulte gravitacije (skokovi)pomaže da se pokrene limfa – dovoljno je samo nekoliko sekundi bez gravitacije da se otrovi izbace iz tela.

  • Obrnuti položaji poput “sveće” ili stoja na rukama, “gura” limfu iz ruku i nogu ka srcu. Šta objedinjuje vežbe + inverzije? Joga! Poznato je da joga čisti telo od otrova i pomlađuje trome limfne sisteme. “Vruća” joga pomaže da se proces ubrza kroz lučenje znoja. A znoj je moćan detoksikator.

* Duboko disanje – naša tela imaju daleko više limfe od krvi, pa pranajama disanje u jogi, kao i sporo, duboko disanje tokom dana pomaže u filtriranju i pravilnom pokretanju limfe.

* Ishrana je imperativ. Izbacite prerađevine, so, šećer, belo brašno, masti na tanjiru. Izbegavajte GMO ili pesticide. Ubacite što više biljaka u svako jelo. Jedite hranu u skladu sa godišnjim dobima: toplu zimi i leti hladnu. Jedite sirovo voće sam na prazan želudac.

* Suvo četkanje ujutro. Koristite četku sa prirodnim dlakama i četkajte ruke, noge, telo uvek prema srcu.
* Pijte puno mlake vode. Batalite slatke napitke i slatkiše! Voda omogućuje da limfa teče lakše. Hladna voda može ometati varenje.

* Masaže, poželjno one nežnije, podstiču kretanje većeg dela one stagnirajuće limfe rastočene po telu. Stres takođe može igrati ulogu u lošem kretanju limfe i masaža u tome može pomoći. Postoje posebne masaže (limfna drenaža) koje su odlične u uklanjanju infekcija kroz manipulaciju limfom.

* Nizak nivo joda je jedan od znakova nepravilnog kretanja limfe. Ali pre nego kupite neki od preparata konsultujte se sa svojim doktorom!

  • Jedite crvene namirnice poput trešnje, repe, brusnice! Utiču na kvalitet limfe i koriste se u Ajurvedi za čišćenje tela.

Počastite svoje telo s ljubavlju. To je vaš hram. Zdravo telo je preduslov za mentalno i duhovno zdravlje.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply