Kako na prirodan način ublažiti simptome prehlade i gripa?

Sezona prehlada i gripa je uveliko počela, ali u poslednjih desetak dana svugde se čuje kašalj i šmrcanje. Ovi zaista užasni simptomi su deo prirodnog procesa ozdravljenja – dokaz da se imunološki sistem bori protiv bolesti.

Povišenom temperaturom telo pokušava da ubije viruse stvaranjem toplijeg okruženja od normalnog. Zbog toplote proteini koji uništavaju viruse cirkulišu brže i efektnije. Ako izdržite umerenu temperaturu dan ili dva, možda ozdravite brže. Kašalj čisti disajne puteve od guste sluzi koja može odneti bakterije u pluća i ostatak tela. Čak i da je začepljen, nos se najbolje leči blago ili se uopšte ne dira da bi se izlučevinama klice brže izbacile iz tela.

Zato je važno izduvati nos redovno kada ste prehlađeni, a ne ušmrkivati sluz natrag u sebe. Ali ako duvate nos prejako, pritisak može odneti sluz sa bakterijama ka ušima, što izaziva bol. Najbolji način izduvavanja nosa: pritisnite prstom jednu nozdrvu dok lagano duvate kroz drugu da je očistite. Ispiranje toplom slanom vodom pomaže ne samo u razbijanju začepljenja nego i uklanja viruse i bakterije.

health colds Scan_Pic0001Grgoljanje vlaži upaljeno grlo i donosi privremeno olakšanje. Slana voda, čaj od žalfije, kamilice, med kad god vidite teglu… Meso i sok limuna iscedite i isitnite u šolji, dodajte meda po želji i kašičicu po kašičicu rasporedite da imate za ceo dan. Vruće supe otčepljuju nos, sprečavaju dehidrataciju i smiruju upaljeno grlo i nos.

Naparite se pod tušem da ovlažite nos ali i da se opustite. Namažite melem sa nanom, eukaliptusom ili kamforom pod nos da otvorite disajne puteve i obnovite nadraženu kožu. Ali samo ispod, ne u nos!

Vrući ili hladni oblozi oko zagušenih sinusa znače spas. Vlažni peškir ugrejte na 55 sekundi u mikrotalasnoj rerni (proverite temperaturu da se ne opečete). Mala kesica smrznutog graška odličan je hladni oblog.
Utoplite se i odmarajte čim počne da vas trese prehlada ili grip da biste pomogli telu da usmeri energiju ka imunološkoj borbi. Spavajte sa dodatnim jastukom pod glavom – to će pomoći da se oslobode nosni prolazi.

Jedite hranu koja pomaže da se telo izbori sa infekcijom. Banane i riža umiruju želudac i obuzdavaju proliv. Jedite paprike za bolji unos vitamina C, šargarepu zbog beta-karotena a ljute papričice zato što mogu otvoriti sinuse i razbiti sluz u plućima.
Brusnice mogu sprečiti bakterije da napadnu ćelije sluznice mokraćnog sistema. Senf i ren mogu da uklone sluz u disajnim putevima. Luk sadrži fitohemikalije koje pomažu telu kod bronhitisa i drugih infekcija. Crni i zeleni čaj sadrže katehin, koji se smatra prirodnim antibiotikom i hvale ga da zaustavlja proliv.

Ipak, važno je znati i da ozbiljna stanja kao što su sinusitis, bronhitis, meningitis i astma mogu izgledati kao prehlada. Ako imate teške simptome, ili vam se čini da se predugo osećate loše, posetite svog lekara.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply