Zašto telo voli masažu?

Naučnici su dokazali da masaža ima blagotvorno delovanje na um i telo. Opušta napete mišiće, pospešuje protok krvi u telu, oslobađa od fizičke i psihičke napetosti.Masaža može smanjiti rizik od nastanka depresije, hroničnog stresa, oslobađa od umora, ublažava glavobolju i jača imunitet.Sve počinje jednim dodirom. Živci počinju reagovati na svaki dodir i pritisak i šalju razne signale mozgu, odnosno parasimpatičkom nervnom sistemu čija je svrha da pomogne telu da se što bolje nosi sa stresom.Pluća i stomak

Vagus živac, deo parasimpatičkog sistema koji povezuje mozak i glavne telesne organe, šalje plućima poruku da dišu duboko i polako, a probavnom sistemu da se opusti. Prekomerni nivo stresa radi upravo suprotno. Pluća rade ubrzano, a probavni sistem svoj posao ne obavlja kako treba zbog preterane uznemirenosti.

Srce

Za vreme masaže leđa, vrata ili grudi rad srca se usporava za više od 10 otkucaja u minuti. Kblagotvornorvni pritisak se smanjuje za čak 8 odsto.

Žlezde

Dok ruke prelaze po telu, čak i ako je u pitanju samomasaža, dolazi do značajnog smanjenja hormona stresa. Vagus šalje signal žlezdama da smanje proizvodnju hormona stresa koji vas čini teskobnim.

Mozak

Mozak pod uticajem masaže radi ono za šta je stvoren. Ako je u pitanju jutarnja masaža, osetićete se energičnije, imaćete bolju koncentraciju i lakše ćete obavljati obaveze tokom dana.

S druge strane, ako je u pitanju večernja masaža, telo će se lakše opustiti, dopustiti melatoninu da obavlja svoj posao, da vas uspava i osigura kvalitetan san.

Izazvan parasimpatičkim sistemom mozak, takođe, stimulira proizvodnju hormona sreće, serotonina.

Bolovi i napetost

Masaža vam može omogućiti da preskočite uzimanje aspirina. To je prirodan način da se telo bori protiv bola. Pritiskom kože dolazi do aktivacije živaca koji šalju signale mozgu i trenutno blokiraju osećaj bola. Signali pritiska telom putuju brže od signala bola. Zato instinktivno dodirujemo mesto gde nas boli.

Raspoloženje

Masaža blagotvorno deluje na raspoloženje. Istraživanja su pokazala da masaža opušta bolje od gledanja televizora, a podjednako efektno kao vežbanje. Masažom ćete podstaknuti oslobađanje hormona sreće i dobrog raspoloženja.

Centarzdravlja

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply