Šta (ne)bi trebalo da radite posle masaže? (2)

25127639144853f7c9cef9914885660_extremeSvaka od ovih sitnica može vam pomoći da dobijete najbolje iz svakog tretmana. Što je još važnije, može vam pomoći da osećate prednosti masaže duže. Važno je da razgovarate sa svojim terapeutom. Ako imate pitanje, nešto vas zanima, zabrinuti ste, recite. Ako se nešto novo dogodilo sa vašim zdravljem ili telom – dobro ili loše – vaš terapeut mora znati, da bi vam dao najbolji mogući tretman i pomogao da izvučete najviše benefita što možete!

SLANA KUPKA U KADI ILI DUGO TUŠIRANJE… PITANJE JE SAD…

Kupanje posle masaže, posebno u Epsom solima, pomoći će u ublažavanju eventualnih bolova. Magnezijum u Epsom soli će se apsorbovati kroz kožu, a topla voda pomaže da se rašire krvni sudovi i time pomaže povećanju cirkulacije. Ako ne možete pronaći ovu so (a ima je prodavnicama zdrave hrane), i sama topla kupka će činiti čuda – a ako nemate kadu, topao tuš može biti jednako dobar. Pritom naglasak je na “toplo” – prevruća kupka i tuš će povećati upalu, što nije dobra ideja.

Ako imate problema sa upalom mišića (uključujući oticanje), trebalo bi da stavljate hladne obloge na to područje. Kesica graška iz friza umotana u platno drži se deset minuta, pa se odmaramo deset minuta. Hladnoća bi trebalo da pomogne da se smanji upala i umanji bol u tom području. Možete ponoviti ovaj postupak, ali budite sigurni da ste napravili dovoljno duge pauze između stavljanja obloga. Hladno će stisnuti krvne sudove i smanjiti protok krvi (a time i smanjiti otok) na tom području.

PRIGRLITE SVOJE EMOCIJE, I LEPE I RUŽNE

Za vreme i posle masaže možda ćete osetiti navalu emocija. Kad se telo opusti, normalno je da iz nas prokulja sve ono suzdržano, pa se i sami iznenadimo šta nas sve tišti a da nismo toga bili svesni. Iako se osećate ushićeno, osveženo i puni energije, možda ćete osetiti potrebu i da se dooobro – isplačete.

To je u redu, čak i normalno. Dugotrajan stres čini lude stvari našem telu, i našim hormonima, a to se manifestuje emocijama. Masaža pokreće parasimpatički nervni sistem, a to pomaže da se smanji nivo hormona stresa (adrenalin i kortizol) i povećava nivo dopamina i serotonina. Hormon oksitocin se oslobađa za vreme masaže zbog kontakta koža na kožu – on je odgovoran za taj osećaj sreće, veselja, ljubavi i potrebe da grlite ljude i zbog kog se svima oko vas popravi raspoloženje.

Ali ipak nas može ostaviti sa željom da se dobro isplačemo, jer kad srušimo zidove od nakupljenog stresa osetimo se sigurno da zastanemo i dopustimo da nas ophrvaju emocije. To je dobra stvar, a možete se osetiti bolje posle – svima nam je potrebno da se isplačemo s vremena na vreme. Nemojte se boriti, samo dopustite da se dogodi.

OBRATITE PAŽNJU ŠTA VAM TELO GOVORI

Da li ste ikada posle masaže osetili bolove u mišićima? Ili možda sledeći dan? To je i normalno – najčešće je posle masaže dubokog tkiva, ali se može dogoditi i posle veoma blage masaže. Zapamtite da kroz masažu utičemo na mišiće, pa je to kao pasivni oblik vežbanja. Uz to, kada su mišići preterano zgrčeni, oni mogu stisnuti krvne sudove u tom području. Posle nekog vremena, to spreči krvni i limfni sistem da efektno ispira otpadne materije u tom području, pa se događa nagomilavanje, što dodatno uzrokuje bol.

Kada nestane napetost, počinje ispiranje tih toksina, ali to može izazvati neprijatan osećaj , kao da ste upravo imali trening (što i jeste slučaj). Ako imate redovne masaže, taj bol bi trebalo da se umanji, ali to zavisi i od toga šta radite između poseta maseru ili koliko se često masirate. Ovaj bol ne bi trebalo da bude previše jak – više kao posle treninga – i ne bi trebalo da traje duže od dan-dva.

Ako se desi da traje duže, to može biti znak da je terapeut bio previše agresivan. Zato je važno je da ga obavestite na sledećem tretmanu i kažete da vas je neki deo tela jako boleo. Maseri ne mogu čitati misli – ali uz adekvatnu povratnu informaciju od vas, vaš terapeut bi trebalo da bude u mogućnosti da prilagodi masažu vašim potrebama.

Poklonite sebi ili nekome dragom masažu koja obnavlja telo i razgali duh. Zakažite telefonom – 064/15-19-655 ili se javite u inboks.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply