Šta (ne)bi trebalo da radite posle masaže? (1)

MasažeSvakog klijenta pokušam da savetujem šta da radi posle masaže. Ali onako pospani i opušteni, deluju kao da to što im se priča “na jedno uvo uđe, na drugo izađe”. Pravila su ista, bilo da ste došli na masažu da bi se relaksirali, umanjili stres, uništili neprijatne bolne čvoriće, pretrpeli povredu pa pokušavate da se što pre oporavite.
Šta bi trebalo da radite posle masaže kako bi efekti bili bolji i dugotrajniji:

TELO VIŠE BOLI KADA STE DEHIDRIRANI

Ovo je jedna od najvažnijih stavki. Većinom smo sastavljeni od vode. Ona pokreće i krvnu i limfnu cirkulaciju. A krvi je neophodna voda da bi nastavila da se kreće i nosi kiseonik i hranu do mišića i organa. Limfni sistem ne samo da je odgovoran za imunitet, već pomaže i u uklanjanju toksina. Bez vode limfni sistem se ulenji i ne radi svoj posao pa može doći do pada imuniteta, bolova i nesvestice zbog nagomilavanja otrova u telu.

Posle masaže je česta potreba da posetimo toalet baš zbog pokrenute limfe. Ali uriniranjem gubimo tečnost – zato je neophodno dopuniti zalihe. Običnom, mlakom vodom.

HRANA I MASAŽA – MOŽE ALI KAD?

Ponesite nešto jestivo da prezalogajite pri ruci za posle masaže – ona ubrzava krvni sistem, pa se ostale telesne funkcije mogu ubrzati, a to uključuje i probavu. Da li vam se nekad zavrtelo u glavi posle masaže? Može biti zato što je telu potrebno gorivo. Naravno, može biti i zato što ste dehidrirani, u polusnu ili imate nizak krvni pritisak (koji se dodatno snizi zbog masaže).

Nemojte baš da preterujete u količini – ni posle ni pre masaže, jer ćete se osećati veoma neprijatno dok ležite na stomaku (pravi obrok može do dva sata pre masaže).

TO ŠTO SE OSEĆATE ODMORNO NE ZNAČI DA MORATE DA UBACITE U PETU BRZINU

Konačno ste odvojili malo vremena za sebe. Osećate se opuštenije, mirnije, zadovoljnije, vaši mišići su relaksirani. Odlazak na posao ili u izlazak nisu najbolje opcije. Iako je ponekad neizbežno, pokušajte rezervisati masažu u vreme kada znate da možete kući posle tretmana. Da podignete noge, čitate knjigu, gledate TV, odspavate… šta god da vam pomaže da se i dalje osećate dobro i da produžite taj osećaj blagostanja. Slušajte svoje telo. Ako vam se spava – spavajte. Ako želite da se ispružite na kauču – samo napred. Vaši mišići su upravo prošli iskustvo slično intenzivnom treningu – potrebno im je vreme da se oporave.

Ne bi trebalo da imate bilo kakvu intenzivnu fizičku aktivnost posle masaže. Zapamtite, vaši mišići su upravo imali jak trening (posebno ako je terapeut koristio tehniku masaže dubokog tkiva) i dajte im vremena da se oporave. Ako nastavite da zahtevate još, samo prizivate povredu. Još važnije, upravo ste razmazili svoje telo … dajte sebi priliku da uživate ​​u tom osećaju. Možete da trenirate i neki drugi dan.

Poklonite sebi ili nekome dragom masažu koja obnavlja telo i razgali duh. Zakažite telefonom – 064/15-19-655 ili se javite u inboks.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply