A kako vi sebe vidite u ogledalu?

Neretko mi se dešava da klijentu uputim kompliment. Zato što vidim nešto lepo i poželim da to i kažem. Nema te osobe koja se nije pomalo zbunila i, iako se u glasu čuje da joj je drago, čuje se i ona blaga neverica… Zato što sebe vidimo drugačije nego što nas drugi vide. Zašto smo tako grubi prema sebi?

Milion puta ću ponoviti koliko volim masažu. Jedan od razloga je što nas približava sebi.  Zato što može da promeni kako gledamo na sebe, kako se osećamo u svojoj koži, da bolje vladamo sopstvenim osećanjima.

Činjenica koju priznaje i neurologija je da su položaj tela i izrazi lica povezani sa emocionalnim stanjem. Velika je verovatnoća da je ovaj fenomen povezan sa fizičkom manipulacijom masaže, da opuštanje tela masažom ne čini samo da se osećamo lepo, već ima i mnogo složeniji efekat na emocije i samospoznaju. Zato nije neverovatno da je psihičko odrastanje i emocionalno sazrevanje u bliskoj vezi sa ozdravljenjem tela.

Ali da se vratimo na naš odraz u ogledalu. Bukvalno. Tim istraživača odlučio je da pozove nekliko ljudi ispred ogledala da se dobro zagledaju u sopstveni odraz i kažu šta vide. Kako je vreme prolazilo, svako je počeo da priča o svemu što ga nervira na telu i licu.

Ono to nisu znali je da sa druge strane u njihovo lice gledaju neznanci. Koji ne čuju šta oni pričaju o sebi, već donose svoj sud o osobi pred sobom. Posle nekoliko dana ekipa koja se ogledala je pozvana da pogleda snimak “gledača sa one strane”.

Pogledajte. Možda i vas podsete na to koliko smo jedinstveno predivni.