Disanje odaje stres

Jedan od znakova da smo pod stresom je “plitko” disanje. Kada dišemo kratkim udasima gotovo je nemoguće da se opustimo. Deo problema stvaraju mišići trupa oko grudnog koša koji, zato što su zgrčeni, sprečavaju protok vazduha.
– Kad su mišići hronično u grču i skraćeni, oni mogu da ograniče i poremete normalno disanje. Tehnike masaže koje izdužuju i opuštaju ove mišiće poboljšavaju kapacitet i funkciju disanja, kaže Ana Vilijams, direktor obrazovnog programa “Associated Bodywork & Massage Professionals”.
Masaža ima važnu ulogu postičući telo da se opusti, posebno kada terapeut navodi klijenta na duboko svesno disanje za vreme terapije. Osobe sa respiratorni
m problemima kao što su alergije, sinusi, astma i bronhitis mogu imati samo koristi od masaže. Manuelna terapija ujedno pomaže i da nam držanje tela bude bolje. Ona nas “otvara” u predelu grudi, dovodi do strukturnog poravnanja i širenja rebara koje je potrebno za optimalnu funkciju pluća, objašnjava Vilijams. Osim toga, kada parasimpatički nervni sistem reaguje na masiranje, disanje se usporava i postaje duboko i ritmično.

Posebno koristan način olakšavanja respiratornih problema kroz masažu je “tapotement”, ritmičko udaranje koje se koristi u švedskoj masaži. Kada se izvodi na leđima, zajedno sa vibracijama, tapotement može osloboditi zalepljenu sluz u plućima i time poboljšati funkciju pluća, kaže Viliams.
Masaža neće samo opustiti mišiće, već će pomoći pojedincima da postanu svesni svojih dnevnih nivoa stresa. Kada jednom telo prepozna šta je pravo opuštanje, um će lakše da ponovo sebe dovede u takvo stanje, pre nego što nivo stres
a postane štetan. A to znači da ćete da uživate u uravnoteženijem životu.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply