Da li masaža mora da boli?

9e29e8101a4ca2b60d2f5278a1581ecdDobro odrađena masaža će gotovo uvek učiniti dobro našem biću, bilo da boli ili ne. Laganiji dodir je odličan za podsticanje cirkulacije. S obzirom na to da je dobra prokrvljenost ključna u ozdravljenju tkiva, čak i jako nežna masaža može da pomogne.

Sad, ukoliko ste izabrali relaksirajuću masažu da se oslobodite stresa, ne bi trebalo da osetite bol. Ali ako dolazite kod masera zbog hroničnih problema sa mišićima, popuralnim “čvorovima”, bol može biti neprijatan, ali samo do određene granice.

Kada masaža boli, to je indikacija da tkivo koje se masira nije potpuno “zdravo”. Važno je, ipak, znati razliku između “dobrog” i “lošeg” bola. “Dobar” bol je terapeutski bol, onaj koji leči. “Loš” bol je onaj koji dovodi do povreda.

Ako klijent obrati pažnju na sopstveno telo, znaće istog momenta razliku između terapeutskog i bola koji priziva povredu. Terapeutski bol je poput češanja tamo gde nas svrbi. Nije predivan osećaj, ali vam je jasno da ćete se posle njega osećati bolje.

Pravilna tehnika uz odgovarajući pritisak daju najbolje rezultate. Prejak pritisak može dovesti do grčenja i stvoriti veći problem. Zato je važno shvatiti da je jedna agresivna terapija manje efikasna od nekoliko uzastopnih terapija uz odgovarajući pritisak.

Još jedan važan faktor koji se mora uzeti u obzir je da, ako je klijent dehidriran, biće mnogo osetljiviji na bol. Zato ne zaboravite na vodu! Nemojte se ustezati da kažete terapeutu da li vam pritisak prija i imajte na umu koji su razlozi zbog kojih ste uopšte došli na masažu. To bi trebalo da odredi da li je to što se osećate neprijatno dobro ili loše po vas.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply